Øen Egholm

Egholm fra luften. Foto: Aalborg luftfoto

Egholm er på ca. 6 km2 og har en enestående beliggenhed midt i Limfjorden ved Aalborg centrum og er den eneste af Danmarks 27 småøer, som er beliggende i Region Nordjylland og ved en storby. Definitionen på en “småø” er, at øen udgør et helårssamfund, har færre end 1.200 beboere, er uden broforbindelse og ikke er egen kommune.
Foto: Aalborg Luftfoto.

Græssende køer med Nørresundby og Aalborg i baggrunden. Foto: Jens Viking Myhren Thomsen

Øen nævnes første gang i 1231 i Valdemars Sejers jordebog – dvs. som en del af kronens gods. Navnet har intet med egetræer at gøre – men var oprindeligt “Æggiæholm“ fordi øen tidligere var kendt for især indsamling af æg. Senere blev øen især kendt for “sit gode græs og fede kvæg”.

Egholm Vestergaard. Foto: Michael Bo Rasmusen

Siden middelalderen har Egholm haft fast beboelse og blev i begyndelsen af 1800-tallet frikøbt af seks gårdmænd, som siden udstykkede øen til et antal mindre landbrug.

En af gårdmændende ejede den gård som vi i dag kalder for Egholm Vestergaard.

Udsigt mod Aalborg fra Egholm. Foto: Jens Viking Myhren Thomsen

Egholm fremstår i dag som Aalborgs fredfyldte åndehul med ca. 20 husstande og ca. 50 beboere. De fleste af arealerne er udlagt til planteavl og en mindre, men voksende del, til eng, strand og skov. Som noget unikt er hele øen omlagt til økologi og er som sådan Danmarks største økologiske ø.

Højeste punkt er 1,5-2 meter over havoverfladen, og derfor valgte man i begyndelsen af 1900-tallet at opføre diger på de fleste af kysterne. En stor del af øen er i dag ejet af familien som står bag Egholm Vestergaard.

I 1914 blev der etableret en postbåd mellem Egholm og Aalborg centrum – og resterne af den gamle statsbro kan fortsat ses på østsiden af øen. I 1972 blev postbåden afløst af en bilfærge – og i 2011 fik Egholm sin store færge. Færgeoverfarten fra Aalborg vestby er fremragende og tager kun omkring 5 minutter.

Cykler på diget. Foto: Jens Viking Myhren Thomsen

Nærheden til Aalborg har gjort Egholm til en stadig mere populær destination for byens borgere og besøgende. Det er let at komme rundt på øen, hvor der er flere vandrestier og mulighed for at gå ovenpå digerne med 1. klasses udsigt ud over øen, vandet, fastlandet og Aalborgs øer; dvs. Sundby-øen og Hasseris-øen.

Foto: Jens Viking Myhren Thomsen

Egholms kvaliteter er åbenlyse. Naturen, stilheden og de smukke åbne vidder på en uforstyrret ø få minutter fra centrum af én af Danmarks største byer. Denne kombination er enestående – og efterspørges tilmed af et stigende antal mennesker med behov for en modvægt til det moderne, stressende og støjende liv.

To af landets sjældne arter, strandtudsen og den lysbugede knortegås, har også kastet deres kærlighed på Egholm, hvor der er en betydelig bestand af begge dyr. Egholm er i øvrigt også det eneste sted i landet, hvor den langstilkede filtrose kan ses.

Rådyr på Egholm med Aalborg og Hasseris i baggrunden. Foto: Torben Lund.

Vildtet på øen stortrives pga. roen, den begrænsede trafik og fraværet af naturlige fjender. Bestanden af råvildt er betydelig, og der ses en del fasaner, ænder, gæs og trækfugle.

På Egholm Vestergaard udbyder vi et lille antal salgsjagter – kontakt os gerne, hvis du er interesseret.

Egholm fra vest. Foto: Aalborg Luftfoto.

I Aalborg-området er der stadig forbløffende mange, som ikke har besøgt Egholm eller ved, hvilken perle den reelt er. Det er en skam og derfor arbejder vi på at flere får kendskab til øen, som kan beskrives som en upoleret diamant med potentiale til at blive en af Aalborgs kronjuveler.
Foto: Aalborg Luftfoto.

Trolden Pil Tusind Tunge, bygget af kunstner Thomas Dambo i juli 2020. Foto: Jens Viking Myhren Thomsen

Blandt vores initiativer er et forslag om at omdanne vores ejendom til en naturpark og vores svineproduktion til en nye boliger – begge dele er blevet modtaget positivt og forventes at have gode muligheder for at blive realiseret i et eller andet omfang.

I 2020 tog vi også initiativ til trolden Pil som har givet stor opmærksomhed til Egholm.

Egholm i vinterdragt. Foto: Michael Bo Rasmussen / Baghuset. Dato: 07.02.21

Du er altid velkommen på Egholm og vi har åbent året runt! Du kommer let over på gåben eller med cykel – og tager du bilen vil vi foreslå, at du parkerer midt på øen og tager en god travetur, så du kan opleve skov, krat, diger, kyst, udsigter, vildt, køer, planter, lys, luft, fred og ro. Kort sagt alt det, der gør Egholm fantastisk.

 

Til Egholm kommer man med færge fra Aalborg vestby. Færgen sejler hver hele og halve time fra Aalborgsiden. Billetter til passagerer og fartøjer købes i automater ved færgelejet på Egholm Færgevej 23, 9000 Aalborg. Mer information om færgen kan du få via Aalborg kommunes hjemmeside.

Mer information om Egholm, vandreture, dyr og natur og lignende kan fås fra webstedet for Aalborg Kommune, Park og Natur. Eller spørg os når du er på besøg hos os!

Egholm 57, Egholm, 9000 Aalborg
+45 98 19 19 19, ev@ev.dk